Participare suceveana la proiectul ARISS EU282

 

Proiectele educationale ARISS sunt patronate de catre Agentia Spatiala Europeana sau NASA si vizeaza suscitarea interesului tinerilor pentru tehnologiile spatiale si de telecomunicatii. Evenimentul presupune realizarea unei legaturi radio directe intre un grup de tineri din Romania si un astronaut aflat la bordul Statiei Spatiale Internationale.

Pagina oficiala a evenimentului. www.start-tech.ro/ariss/

Inregistrarea video cu legatura radio: YOUTUBE

În luna februarie a acestui an, am fost pus în legătură cu Ioan Alexandru Ivan - YO9INI, responsabilul proiectului ARISS EU-282, în urma discuţiilor stabilindu-se ca una dintre staţiile de recepţie de rezervă să fie la Suceava. S-a dorit interpunerea unei distanţe mari între staţii, după orizontul radio, pentru a putea evita eventualele interferenţe locale intenţionate sau nu.
Am pornit la drum împreună cu Adrian Done YO8AZQ, păstrând discreţia, la rugamintea organizatorilor, asupra implicării noastre în acest eveniment. Am căutat în primă fază un amplasament bine degajat, uşor accesibil şi liniştit d.p.d.v. radioelectric. Pe parcursul lunilor februarie şi martie am efectuat mai multe ieşiri în amplasamentul ales, profitând de frecvenţa crescută a legăturilor programate ARISS din această perioadă, ocazii cu care am făcut o serie de teste şi îmbunătăţiri ale sistemului de recepţie.
Fiind vorba de o staţie portabilă, am preferat o abordare minimalistă (KISS), mai puţin susceptibilă defectării. Am eliminat din calcul rotorul AZ/EL, preferând orientarea manuală, cu repere azimutale pe teren şi clinometru ataşat de boom-ul antenei. Am renunţat deasemenea şi la corecţia automată a efectului Doppler în favoarea acordului manual. Am început testele cu o antenă Yagi cu 4 elemenţi şi polarizare liniară, în final utilizând o antenă Xquad cu polarizare circulară pusă la dispoziţie de către organizatori. Transceiverul utilizat a fost FT857D, precedat de un preamplificator cu zgomot scăzut şi rezistenţă mare la intermodulaţii (HOME MADE YO8AZQ).Toate echipamentele au fost alimentate din acumulatori independenti.
Pe parcursul ieşirilor şi a pregătirilor am fost sprijiniţi şi de alţi radioamatori: Iulian YO8SJD, Milan YO8BDW, Andrei YO8SSQ, Sebi YO8SSH, Bogdan YO8SBR, Daniel YO8TVD, Dani YO8SSF si Tatiana YO8SST.

În ziua evenimentului, alături de noi (YO8TLC şi YO8AZQ) au fost prezenţi şi Iulian YO8SJD, Milan YO8BDW, Bogdan YO8SBR si Tatiana YO8SST.

Cezar - YO8TLC

YO8AZQ,YO8TLC,YO8BDW si YO8SJD YO8AZQ,YO8TLC si YO8SJD
Foto: Bogdan - YO8SBR
WWW.RadioclubSuceava.RO - Pagina radioclubului C.S.T.A. Suceava
Home | Despre noi | Sport | Tehnica | Serviciu public | Contact | Diverse

C.S.T.A. Suceava Radioclubul YO8KGA - C.S.T.A. Suceava